Medicijnwekker

Wat is een medicijnwekker?

Veel mensen maken gebruik van medicatie.
Voor een deel van deze mensen is medicatie van levensbelang.
Inmiddels zijn er heel wat ontwikkelingen geweest om het medicatiegebruik makkelijker te maken voor de patiënt.
U kunt hierbij denken aan de medicijnbox waarin u de medicatie per dag en moment kunt sorteren. Of de baxter rollen die door de apotheker verstrekt worden: in ieder zakje zitten precies die medicijnen die de patiënt op een bepaald tijdstip op de dag moet innemen. 

Ondanks dat de voorgenoemde opties al aardig wat fouten beperken, wordt medicatie nog regelmatig vergeten in te nemen.

Aangezien er tegenwoordig veel mensen beschikken over een smartphone of tablet heeft het bedrijf MedApp een app ontwikkeld waarin u per medicijn en per medicatiemoment een alarm kunt instellen.   

Uitleg over de functies.

Herinneringen/wekkers
Voor veel mensen is het lastig om zich aan verschillende innameschema’s te houden. Stel in de app herinneringen in op verschillende momenten, zoals bij opstaan, diner en voor het naar bed gaan. Op deze momenten gaat een wekker af op uw telefoon of tablet en ziet u de medicijnen die u dan moet innemen.

Complexe schema’s
Sommige pillen gebruikt u wellicht om de paar dagen. Ook dat kan met MedApp.

Overzichtsscherm
Het overzichtsscherm toont een lijst van alle herinneringen. U ziet zelfs welke wekkers u wel en niet afgevinkt heeft. En u kunt zien wanneer u uw volgende medicatie in moet nemen.

Medicatiepaspoort
Als u naar een nieuwe apotheek gaat of nieuwe zorgverleners spreekt, is een overzicht van uw medicijnen erg handig. Zij weten vaak niet welke medicatie u gebruikt. Het risico dat ze medicijnen voorschrijven die niet goed samengaan met uw huidige medicatie, is zeker aanwezig. Vooral in het buitenland is dit belangrijk.

Medische gegevens
In de app kunt u algemene en medische informatie opnemen. Bijvoorbeeld uw verzekeraar en polisnummer. Maar ook uw bloedgroep of naam, adres en telefoonnummer van uw behandelaars. Allergieën en aandoeningen, labwaarden, foto’s, geluidsopnames en eigen notities vinden ook een plek in de app.

Voorraadbeheer/herhaalverzoeken bij uw apotheek
MedApp houdt de voorraad van uw medicatie bij. Als u nog voor minder dan tien dagen voorraad heeft, herinnert MedApp u eraan dat u nieuwe medicijnen moet bestellen. Dat kan direct vanuit de app bij uw eigen apotheek.*

Let op, niet alle apotheken werken hier graag aan mee, dus bespreek dat eerst met uw apotheker of kies voor de apotheek van MedApp zelf. 
 

Bijsluiters
Van alle medicatie zitten de bijsluiters in de app.

Gegevens delen met familie, mantelzorgers en zorgverleners
Voor familie, mantelzorgers en zorgverleners kunt u een rapportage maken. Bijvoorbeeld van uw medisch dossier, medicatiepaspoort, inname historie, uw dagboek en uw innameschema. Dit is een PDF bestand dat u kunt downloaden en delen. Familie en zorgverleners kunt u zo laten meekijken. Een tablet is snel vergeten, maar met familie als backup kunnen zij u helpen.

Extra functies

Er zijn speciale functies in de app gebouwd in samenwerking met kenniscentra en onderzoeksinstituten:

✅ Rijvaardigheid
De rijvaardigheidsmodule geeft u een waarschuwing  als uw medicatie de rijvaardigheid beïnvloedt.
✅Epilepsie Met deze functie kunt u laten weten waar u precies bent. U kunt ook een alarm met contactgegevens laten zien op uw telefoon als u een aanval voelt aankomen.
✅ CML Er is een integratie met het cmylife.nl platform van het Radboudumc, voor CML (Chronische Myeloïde leukemie) patiënten. U deelt hiermee gegevens vanuit MedApp met CMyLife.
✅ Online hulp jouwomgeving.nl is een platform voor online hulp buiten de contactmomenten met begeleiders en zorgverleners. Vanuit de app kunt u gegevens delen met dit online platform.

Hoe download u de app?

Door op een van de onderstaande buttons te klikken kunt u de app downloaden op uw telefoon of tablet in de App store (Apple apparaat) of in de Google playstore (android).

Uitleg over de app

Door gebruik te maken van de onderstaande stappen
krijgt u uitleg over het instellen en de werking van de app. 

Handig is om tijdens het instellen van de app uw medicatie of medicatieoverzicht bij de hand te houden.

1. Starten met de app.

Medicijnapp Lieneke Nijkerk Vraag Digitaal

Nadat de app gedownload is kunt u de app openen. U kunt nu beginnen met het instellen van de app door op Start hier te klikken er volgt hierna een korte uitleg van de functies van de app.

 

2. Toestemming.

2.  U moet toestemming geven voor de privacyverklaring en algemene voorwaarden. U kunt op de onderstreepte links klikken om de privacy policy en algemene voorwaarden doorlezen. 

Indien u akkoord gaat kunt u op de witte stip drukken en vervolgens op ik ga akkoord. 

Medapp Blog Lieneke Nijkerk

3. Beginnen met instellen van de app

Medapp samenwerking blog Nijkerk

Door op instellen te klikken gaat u nu stap voor stap de app instellen op uw gebruik. 

4. Medicijnen Selecteren

U kunt via dit scherm uw medicijnen selecteren. 

In stap 5 leg ik de knop: Medicijn zoeken uit.
In stap 6 vind u de uitleg over de knop: Barcode op verpakking scannen.

Medicijnen Herinnering Digitaal

5. Handmatig medicatie zoeken

Nadat u op medicijn zoeken heeft geklikt komt er een zoekbalk in beeld. 

Afbeelding 1: In de zoekbalk typt u welke medicatie u wilt opzoeken. Heeft u de juiste medicatie gevonden dan klikt u vervolgens op de naam. 

Afbeelding 2: U krijgt vervolgens een lijst te zien waarbij u de merknaam kunt selecteren.

Afbeelding 3: Afhankelijk van het medicijn kan u worden gevraagd om een sterkte of toediening te kiezen. 

6. Barcode op de verpakking scannen.

Bij stap 4 kunt u kiezen barcode op de verpakking scannen.

Leg het doosje voor u op de tafel. Kies barcode scannen. Vervolgens gebruikt de app de camera van uw telefoon of tablet om de barcode te scannen. 

De barcode scanner zal niet alle medicatie herkennen maar u kunt de medicatie ook handmatig toevoegen (stap 5)

Scannen Medicatie Nijkerk Lieneke

7. Moment instellen

Stap 1 Kies het gewenste tijdstip: Nadat u de juiste medicatie, merknaam en toediening heeft gekozen kunt u bij stap 2 het gewenste moment van inname aanvinken. 

*indien u medicatie zonodig gebruikt kunt u de medicatie wel in de lijst toevoegen zodat u zelf kunt afvinken wanneer u deze medicatie heeft genomen. 

Stap 2 Kies zonodig, indien dit van toepassing is: bij deze stap kunt u de dosering kiezen. Hoeveel neemt u van de gekozen medicatie

Stap 3 Kies hier de juiste dosering: Hoeveel sprays, tabletten moet u innemen. 

Stap 4: Kies de frequentie van inname: U kunt kiezen voor dagen, maanden of weken.

Stap 5 : kunt u de gewenste start/stop datum ingeven. Dit kan handig zijn bijvoorbeeld waneer u een kuur heeft. 

Stap 6: U kunt nu alle door u ingevulde gegevens controleren. Controleer dit goed. 

Stap 7: Geef de app toestemming voor medicijnwekkers om berichten naar uw telefoon te sturen. U kunt dit altijd achteraf wijzigen.

8. Account aanmaken

Nadat u uw eerste medicatie heeft toegevoegd in de app kunt u een account aanmaken*. In uw account worden uw gegevens bewaard zodat deze altijd terug te vinden zijn. 

*indien u op dit moment geen tijd heeft om een account aan te maken kunt u dit account ook een andere keer aanmaken. 

Stap 1: Om een account aan te maken klikt u op de knop Maak een account aan.

Stap 2: Vul uw e-mailadres in. Dit e-mailadres wordt gelijk de gebruikersnaam van uw account. Indien u het wenst kunt u nog aanvinken of u belangrijk nieuws over medicijnen, therapietrouw en gezondheid wilt ontvangen per e-mail.

Stap 3: Ga naar uw e-mailprogramma. U heeft nu een e-mail ontvangen van MedApp en klik op de link om uw account te activeren.

Stap 4: Geef uw telefoonnummer in.

Stap 5: U hebt een sms bericht ontvangen van Medapp met een code. Vul deze code in. Deze code is maar 15 minuten geldig. 

Stap 6: Maak een uniek wachtwoord aan. Vul 2x hetzelfde wachtwoord in. 

Uw account is nu aangemaakt. 

Gebruik van de app

De app is nu goed ingesteld. Hieronder volgt nog wat uitleg over hoe u nog extra medicatie kunt toevoegen, uw profiel kunt bekijken, of uw apotheek kunt koppelen. 

Home: Hier komen al uw nieuwe berichten te staan. Bijvoorbeeld berichten van de apotheek of medicatie welke u zo dadelijk moet innemen. 

Innames: Hierin ziet u uw medicatie schema. U kunt aanvinken of u de medicatie wel of niet heeft ingenomen. Bij medicijnen staat het overzicht van uw medicatie en wanneer u bovenin op de + drukt kunt u (nieuwe) medicatie toevoegen. 

Profiel: Hier staan uw gegevens. U kunt hier ook een dagboek bijhouden en inzicht krijgen of u alle medicatie hebt ingenomen en of u uw medicatie gemist heeft. 

Apotheek: Voeg hier uw eigen of de Medapp apotheek in. U kunt hier nieuwe (herhaal) verzoek plaatsen en berichten lezen van uw apotheek. 

Meer: Bij meer kunt u de medipedia bezoeken, invloed op rijvaardigheid selecteren, Epilepsie module aan of uit zetten, koppelen aan jouw omgeving. Ook notificatie instellingen en privacy instellingen kunt u hier wijzigen. 

MedApp is sinds kort een eigen apotheek gestart omdat zij geloven dat de combinatie van een app en een apotheek het leven van patiënten nog makkelijker kan maken.

Vind u het lastig om de app in gebruik te nemen of heeft u nog aanvullende vragen?
Neem vrijblijvend contact op met Vraag het Lieneke 

Of wilt u meer informatie over MedApp?
Klik hieronder om naar de website van MedApp te gaan.

Deze blog betreft een samenwerking 

2 gedachten over “Medicijnwekker”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag het Lieneke.